Kawę rozpuszczalną — dobra czy zła siostra kawy mielonej?

0
13
Kawę rozpuszczalną — dobra czy zła siostra kawy mielonej?

Kawa rozpuszczalna to popularny napój w wielu regionach świata. Niekiedy stanowi ponad 50% całego spożycia kawy. Kawa rozpuszczalna jest szybsza i prostsza do przyrządzenia niż zwykła kawa. Wiele badań potwierdza, że picie zwykłej kawy wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, ale czy te same korzyści dotyczą kawy rozpuszczalnej?

Kawa rozpuszczalna — proces produkcji

Kawa mielona rozpuszczana jest w wodzie o wysokiej temperaturze i tworzy lepki koncentrat kawowy, który jest podstawą kawy rozpuszczalnej. Kawa musi być następnie przetworzona i wysuszona. Suszenie kawy można przeprowadzić na dwa sposoby: suszenie rozpyłowe lub liofilizacja.

Liofilizowane

Kawa liofilizowana jest mrożona do ok. minus 50 stopni. Tutaj jest przekształcany w twarde mrożone płatki, które są mielone na granulki. Nadmiar wilgoci jest następnie usuwany próżniowo.

Suszone rozpyłowo

Dzięki suszeniu rozpyłowemu kawa jest kierowana przez dysze do dużego pojemnika. Tutaj nad kroplami nadmuchuje się gorące powietrze. Gorące powietrze powoduje odparowanie wody, pozostawiając suchy i drobny proszek. Suszenie rozpyłowe nie zapewnia tak dobrej jakości, jak przy liofilizacji.

Korzyści zdrowotne kawy

Kawa rozpuszczalna jak każda inna kawa zawiera pewne składniki odżywcze takie jak np. wiatmina B3, potas i magnez. Jest ona także źródłem przeciwutleniaczy i jest praktycznie pozbawiona kalorii. W formie rozpuszczanej dostępna jest również pyszna kawa Lavazza.

Kofeina w kawie rozpuszczalnej

Kofeina jest najczęściej używanym środkiem pobudzającym na świecie, a kawa jest jej głównym źródłem w diecie. Kawa rozpuszczalna zawiera nieco mniej kofeiny niż zwykła kawa mielona. Podobnie jak w przypadku wielu innych rodzajów kawy, można kupić odmiany bezkofeinowe. Wtedy można cieszyć się smakiem wieczornej kawy, bez zbędnego pobudzenia.

 

Czy kawa rozpuszczalna może być dobrą kawą?

Kawa rozpuszczalna nie zawsze cieszy się dobrą reputacją, a niektórzy uważają, że kawa rozpuszczalna jest gorszej jakości niż inne rodzaje kawy. Jednak sytuacja się zmieniła przez ostatnie lata.

Znaczna część produkowanej dziś kawy rozpuszczalnej charakteryzuje się wysoką jakością i dobrym smakiem. Kawa rozpuszczalna to idealny rodzaj kawy, jeśli masz ochotę na szybką filiżankę kawy. Zaletą kawy rozpuszczalnej jest to, że można ją łatwo zabrać ze sobą w drogę i wymaga jedynie dostępu do gorącej wody.

Jak najlepiej zrobić filiżankę kawy rozpuszczalnej?

Pierwsza ważna rzecz to temperatura wody. Woda musi zostać zagotowana przed użyciem, ale potem temperatura musi tylko spaść o kilka stopni. Zaleca się temperaturę co najmniej 92 i max. 96 stopni do zrobienia kawy rozpuszczalnej. Właściwe dawkowanie to oczywiście kwestia gustu, ale z reguły używaj 1 łyżeczki na 150 ml wody.

Praktyczna filiżanka kawy

Kawa rozpuszczalna może być praktyczna w zabieganym codziennym życiu. Jest łatwa do przygotowania, pobudzająca i smaczna. Można używać wyłącznie kawy rozpuszczalnej albo może być ona miłą odmianą od kawy mielonej. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które niezbyt często sięgają po kawę. Kiedy inwestycja w ekspres do kawy jest przytłaczająca, wtedy filiżanka kawy rozpuszczalnej jest świetną alternatywą.

Sklep z kawą – sprawdź ofertę!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here